Utrecht wint bij apathisch Ajax

Aangepast

FC Utrecht heeft in de Arena voor een unicum gezorgd door als eerste club in de historie van de eredivisie twee seizoenen op rij zowel de uit- als thuiswedstrijd van Ajax te winnen.

Utrecht speelde kalm en beheerst en de 0-2 was meer dan verdiend, maar de tegenstand van de titelhouder was ook wel zeer gering.

Ajax speelde onthutsend zwak en wist in negentig minuten geen enkele uitgespeelde kans te creëren. Het enige gevaar kwam voort uit een vrije trap van Theo Janssen, die over schoot, en Utrechts gepruts waardoor Nicolas Lodeiro in scoringspositie dreigde te komen.

De bezoekers creëerden ook weinig en kregen de 0-1 in de schoot geworpen na een fout van Kenneth Vermeer, die een voorzet maar half verwerkte. De tweede goal van Edouard Duplan, die met een hard schot het dak van het Amsterdamse doel vond, was wel mooi.

Eerste thuisnederlaag

Voor Ajax-trainer Frank de Boer was het de eerste thuisnederlaag in de eredivisie sinds hij de hoofdmacht onder zijn hoede heeft: twaalf keer keer winst, vier remises en één nederlaag.

Utrecht-collega Jan Wouters zat dit seizoen voor de elfde keer op de bank bij de Domstedelingen en smaakte pas twee keer het genoegen van een overwinning; beide keren was Ajax het slachtoffer.

"In de eerste helft waren we de bovenliggende partij, maar we hebben geen kansen kunnen creëren", analyseerde De Boer, die halverwege het duel routinier Theo Janssen met een liesblessure kwijtraakte. "Daar schort het op dit moment gewoon aan. We moeten nu de koppen bij elkaar steken, de mouwen opstropen en eenheid uitstralen."

STER Reclame