In Friesland zijn de 22 rayonhoofden van de Vereniging de Friesche Elfsteden bijeen geweest in Sint Nicolaasga. Ze hadden een verkennende bijeenkomst om te kijken hoe de route van de Elfstedentocht erbij ligt.

Morgenochtend om 09.30 uur wordt op een persconferentie in Leeuwarden meer bekendgemaakt over het overleg. Een datum voor een eventuele Elfstedentocht wordt dan nog niet aangekondigd.

De rayonhoofden zijn sinds 1997 niet meer bijeen geweest, in dat jaar werd de laatste Elfstedentocht gereden.

Koudegolf

Vanaf zondagochtend is er sprake van een koudegolf in Nederland. De laatste keer dat dat gebeurde was in 1997. In dat jaar duurde de koudegolf van 31 december tot 11 januari. De Elfstedentocht werd toen op 4 januari gereden.

Sinds het bestaan van de Elfstedentocht is bij slechts tien van de 31 koudegolven dat jaar geen Elfstedentocht uitgeschreven. Acht van de vijftien tochten vonden bovendien plaats in februari.

15 cm ijs

Voor een Elfstedentocht moet het ijs op de bijna 200 kilometer lange route minimaal 15 centimeter dik zijn. De rayonhoofden checken minstens één maal per dag of die dikte al bereikt is.

Pijnpunten zijn in ieder geval de wakken die vorige week open zijn gebleven door de harde wind. Op die plekken kunnen ijstransplantaties worden uitgevoerd, waarbij stukken ijs in het wak geplaatst worden. Op enkele plaatsen in Friesland is dat al gebeurd.

In het uiterste gevallen kunnen ook kluunplaatsen worden ingevoerd, waar schaatsers via houten betimmeringen met tapijten en rubbermatten langs de open stukken water geleid worden.

NOS-weerman Gerrit Hiemstra denkt dat ook de sneeuw nog roet in het eten kan gooien. "Onder een laagje sneeuw groeit het ijs eigenlijk niet meer aan, dus ze moeten zorgen dat het ijs sneeuwvrij gemaakt wordt."

STER reclame