De Franse president Sarkozy wil een contactgroep vormen over Syrië. Hij overlegt daarover met Arabische en Europese landen. Sarkozy zoekt naar een oplossing na het Russisch-Chinese veto tegen een VN-resolutie die aanstuurde op het vertrek van president Assad.

De contactgroep moet helpen om het vredesplan van de Arabische Liga uit te voeren. "Frankrijk geeft niet op", zei Sarkozy in een verklaring. "De tragedie in Syrië moet ophouden." Sarkozy had zware kritiek op Rusland en China. Ze moedigen volgens hem Assad aan om door te gaan met zijn gewelddadige beleid.

'Enorme klap'

Ook uit andere Westerse landen kwamen boze reacties op het Russisch-Chinese veto. De Amerikaanse VN-gezant Susan Rice noemde de handelwijze van Moskou en Peking "schandalig". Rice beschuldigde hen van "het beschermen van een laffe tiran".

De Britse minister van Buitenlandse Zaken William Hague zei dat Peking en Moskou de Syrische bevolking in de steek hebben gelaten en dat ze "het brute regime van Assad aanmoedigen om nog meer te moorden".

In Nederland noemde minister Uri Rosenthal van Buitenlandse Zaken het veto een "enorme klap voor de Syrische bevolking'".

Bloedbad

Terwijl vrijdag werd onderhandeld over de resolutie, richtte het Syrische leger volgens de opstandelingen een bloedbad aan in de stad Homs. Daar zouden meer dan 200 tegenstanders van Assad zijn doodgeschoten. Het regime zegt dat de berichten verzinsels zijn om de Veiligheidsraad te beïnvloeden.

Uit woede over het bloedbad in Homs bestormden tientallen mensen vanochtend de Syrische ambassade in de Australische hoofdstad Canberra. De betogers richtten vernielingen aan op de begane grond van het ambassadegebouw.

Volgens de VN zijn sinds de opstand vorig jaar maart begon bijna 5500 Syriërs gedood.

STER reclame