NOS Nieuws Binnenland Aangepast

Recordkou in Nederland

In Nederland zijn de laagste temperaturen in 27 jaar gemeten. Het koudst werd het rond 08.30 uur met - 22,9 graden Celsius in Lelystad.

Volgens Weeronline is het maar zes keer voorgekomen dat lagere temperaturen werden gemeten. Sinds 1985 was het niet meer zo koud in ons land en sinds 1956 werd het niet meer zo koud in februari. De temperaturen worden sinds 1901 bijgehouden.

In grote delen van het land vroor het vannacht ook rond de 20 graden. In het Waddengebied en in Zeeland werden de hoogste temperaturen gemeten. Daar was het -10 graden Celsius. Op veel plaatsen is niet gestrooid. Het zout verliest bij temperaturen van beneden de -7 zijn werking.

800 kilometer file

De ANWB adviseert weggebruikers rekening te houden met gladheid. Het treinverkeer is volgens de NS goed op gang gekomen. Wel zijn er vanochtend vertragingen door sein- en wisselstoringen bij onder meer Rotterdam, Gouda en Eindhoven. Gisteren raakte de treinenloop ernstig ontregeld door de sneeuwval.

Op Schiphol zijn tientallen vluchten geannuleerd en vertraagd. De luchthaven adviseert reizigers om internet en teletekst in de gaten te houden. Afgelopen nacht moesten zo'n duizend reizigers de nacht op veldbedden doorbrengen.

Gisteren ontstond in grote delen van het land een verkeerschaos door de sneeuwval. Op het hoogtepunt stond er meer dan 800 kilometer file,

STER reclame