Een meerderheid van de Tweede Kamer van VVD, PVV, PvdA en GroenLinks willen een spoeddebat met minister Schultz van Infrastructuur en Milieu over de problemen op het spoor door de sneeuw.

Regeringspartij VVD noemt het "schandalig, onvoorstelbaar en ongeloofwaardig" dat ProRail er ondanks allerlei beloften niet in slaagt om de treinen bij winters weer op tijd te laten rijden. De VVD wil ook opheldering van ProRail. "Dit moet consequenties hebben," vindt VVD-Kamerlid Aptroot.

De PvdA is verbaasd en teleurgesteld dat het op de eerste sneeuwdag al mis gaat. ProRail had de Tweede Kamer beterschap beloofd na de problemen met het winterweer vorig jaar. PvdA-Kamerlid Monasch wil opheldering van minister Schultz. "Dit laten we niet over onze kant gaan."

Informatievoorziening

"ProRail heeft me vandaag zelfs een mail gestuurd waarin verteld werd wat ze zouden doen om problemen te voorkomen," zegt Monasch. Hij wil onder meer weten waarom de website van NS uit de lucht was. "Daar kun je je toch op voorbereiden? Je weet toch dat op zulke dagen zo'n site veel wordt bezocht? Dit heeft niets met sneeuw te maken?"

Ook de PVV hekelt de informatievoorziening van de NS. "Qua informatievoorziening maakt NS op dit moment wederom een slechte beurt," twittert PVV-Kamerlid De Jong. Hij wil snel een spoeddebat.

De SP en GroenLinks hebben nog wel begrip voor de problemen op het spoor, omdat die er ook op de weg en de vliegvelden zijn, maar SP-Kamerlid Bashir vindt ook dat de informatievoorziening van NS te wensen over laat. Bovendien had NS mensen moeten inhuren om de reizigers te informeren, vindt de SP.

STER reclame