NOS NieuwsAangepast

Ontvoerde gids ontsnapt in Filipijnen

Een van de drie ontvoerde vogelaars op de Filipijnen heeft kunnen ontsnappen. De Filipijnse fotograaf Ivan Sarenas was gisteren samen met Nederlander Ewold Horn en Zwitser Lorenzo Vinciguerra ontvoerd, maar durfde uit de speedboot van zijn ontvoerders te springen.

"Ik ben nog altijd getraumatiseerd", vertelt de Filipijnse man aan persagentschap AP. "Ik voel me schuldig en ben bezorgd over mijn reisgenoten." Fotograaf Sarenas was hun gids tijdens een vogelsafari in het zuiden van de Filipijnen.

De vogelspotters werden gevangengenomen toen ze per boot terugkeerden van een driedaagse zoektocht naar de zeldzame sulu-neushoornvogel in de Filipijnse provincie Tawi Tawi.

Abu Sayyaf

De gids besloot te ontsnappen toen hij merkte dat ze richting de Jojo-eilanden voeren. Die staan bekend als bolwerk van de radicale islamitische Abu Sayyaf-groepering. "Dat was het moment waarop ik echt bang werd. Het moment dat we Jojo zouden bereiken, zou mijn leven niets meer waard zijn", vertelt Sarenas. Abu Sayyaf ontvoert vaker westerse toeristen om losgeld te eisen.

Nadat hij de Nederlander en de Zwitser over zijn ontsnappingsplan had verteld, wensten die hem veel geluk. De gids waagde uiteindelijk zijn kans toen hij drie visserboten zag. Hij gokte erop dat de ontvoerders niet zouden schieten met zo veel getuigen in de buurt.

Sarenas, die ook triatleet is, dook diep in het water en kon wegzwemmen zonder dat er op hem geschoten werd. Vissers haalden hem uit het water en brachten de man in veiligheid.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl