In Amsterdam is een vaarverbod ingesteld in grachten in Oud-West en in en rond de Jordaan. Door delen van onder meer de Keizersgracht, Prinsengracht en Lijnbaansgracht mag nu niet meer worden gevaren.

De gemeente hoopt dat er binnenkort geschaatst kan worden. Om de ijsgroei een handje te helpen is ook een sluis gesloten. Als de stroming in de grachten afneemt, zal het ijs sneller groeien, hoopt de gemeente.

In het hele land zijn voorbereidingen gaande om schaatswedstrijden te houden. Om daaraan mee te kunnen doen, keren de Nederlandse deelnemers aan de Grand Prix op de Weissensee in Oostenrijk vervroegd terug. Ze vertrekken zaterdag na de Alternatieve Elfstedentocht.

Knuffelmuur

De vrieskou wordt niet alleen door schaatsers gewaardeerd. Ook de Europeze bizons in Artis, de ijsberen in Blijdorp en de Siberische tijgers in Dierenpark Emmen genieten van het koude weer. Het 1 jaar oude ijsbeertje Vicks ziet voor het eerst van zijn leven sneeuw. "Ik ben benieuwd hoe hij reageert als er meer volgt, zoals wordt voorspeld", zegt een woordvoerder van Blijdorp.

De rendieren, wolven en bizons in Blijdorp hebben het naar hun zin in de kou. De hoefdieren zijn uit voorzorg naar binnen gehaald, die kunnen makkelijk uitglijden. De zebra's en giraffen mogen zelf kiezen of ze naar buiten willen. Maar volgens de woordvoerder zitten ze toch het grootste gedeelte van de dag binnen. "In het giraffenverblijf hebben we knuffelmuren die worden verwarmd door een houtsnipperkachel. Dat vinden ze nu wel prettig."

Oren

In Artis in Amsterdam moeten de olifanten 's nachts naar binnen, want bij strenge vorst kunnen hun oren bevriezen. In Emmen worden alleen de nijlpaarden binnengehouden. "Dat zijn echte koukleumen", vertelt een woordvoerder.

De dierenverzorgers hebben het de afgelopen dagen druk gehad met het weghakken van ijs in de grachten rondom de verblijven. De grachten moeten ijsvrij blijven, zodat de dieren niet kunnen ontsnappen. Rond het leeuwenverblijf in Artis wordt het grachtwater zelfs verwarmd om te voorkomen dat het bevriest.

Gevoelstemperatuur

Afgelopen nacht heeft het in het oosten en zuiden van het land voor het eerst deze winter ruim 10 graden gevroren. Ook overdag vriest het nog tussen de -5 en -10 graden. Door de koude wind voelt het buiten echter alsof het veel kouder is. De zogenaamde gevoelstemperatuur is circa -20 graden.

STER reclame