NOS NieuwsAangepast

Werknemers vorig jaar vaker ziek

Werknemers waren in 2011 meer ziek dan het jaar daarvoor. Vooral psychisch verzuim nam toe. Dat blijkt uit een overzicht van 365/ArboNed, gebaseerd op 1 miljoen werknemers.

Het gemiddelde verzuim was vorig jaar 4,5 procent. Daarmee lag het verzuim iets boven van dat in 2010.

20 procent van de verzuimmeldingen was het gevolg van psychische problemen. In 2010 had 17 procent van de verzuimdagen daarmee te maken. Een werknemer die zich ziek meldt met psychische klachten, bleef vorig jaar gemiddeld 147 dagen thuis, een jaar eerder was dat 141 dagen. Verzuim als gevolg van psychiche problemen nam vooral toe in de sectoren Zorg en Welzijn, Cultuur en Recreatie en Horeca

Bevlogen

In de eerste helft van 2011 was het verzuim hoger dan in de laatste zes maanden.

Dat heeft volgens ArboNed waarschijnlijk te maken met de slechtere economische omstandigheden. "In de tweede helft van 2011 zijn mensen negatiever over de economie gaan denken", zegt bedrijfsarts Corné Roelen bij ArboNed. "Het is een bekend verschijnsel dat het verzuim lager is, als het economisch tegen zit. Mensen nemen geen risico's hun baan te verliezen."

Het verzuim bij mannen en vrouwen was vorig jaar gelijk. 50-plussers melden zich minder vaak ziek dan jonge collega's, maar verzuimden gemiddeld wel langer.

Het verzuim in kleine bedrijven is lager dan in grote ondernemingen. Volgens ArboNed komt dat omdat werknemers in een kleiner team direct gemist worden. "Ook zien we dat bij kleinere organisaties de bevlogenheid groot is en bevlogen mensen melden zich minder ziek."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl