NOS NieuwsAangepast

Ontvoerde gids ontsnapt en vertelt

Fotograaf Ivan Sarenas ontsnapte gisteren van zijn kidnappers in de Filipijnen. Twee toeristen, onder wie de Nederlander Ewold Horn, worden nog steeds vermist.

Sarenas, de Nederlander en de Zwitser werden gister ontvoerd tijdens een vogelsafari op de eilandengroep Tawi Tawi. Ze waren op zoek naar de zeldzame Sulu-neushoornvogel. De vogelaars liepen drie dagen met hun gids door de bossen en waren per boot op weg naar de provinciehoofdstad Bongao toen zij overvallen werden.

Speedboot

Sarenas vertelt aan persbureau AP over zijn ontsnapping. Op met moment van ontsnapping zat de groep op een speedboot op weg naar de Jojo-eilanden die bekend staan als bolwerk van milities. "Dat was het moment waarop ik echt bang was. Het moment dat we Jojo zouden bereiken, zou mijn leven niets meer waard zijn", vertelt Sarenas. "Ik ga dood als ik niet ontsnap", dacht hij.

Geluk

En dus sprong de fotograaf van de boot op het moment dat ze een vissersboot passeerden, diep duikend en in de hoop dat zijn bewakers niet zouden schieten. Vlak daarvoor zou de fotograaf Horn en de Zwitser hebben verteld van het plan: "Ze zeiden 'ga!' en wensten me geluk", aldus Sarenas.

Getraumatiseerd

De kidnappers schoten niet omdat er zoveel getuigen in de buurt waren. Hierdoor kon Sarenas gered worden. Veilig en wel werd hij naar een naburig dorp gebracht. Sarenas maakt zich grote zorgen om het achtergebleven tweetal: "Ik ben behoorlijk getraumatiseerd. Ik voel me schuldig en ben erg bezorgd om het welzijn van mijn reisgenoten."

Sinds vorig jaar zijn er 12 buitenlanders ontvoerd in de Filipijnen. Vijf van hen worden nog steeds vastgehouden. In de regio van de eilandengroep Tawi Tawi waar de vogelaars zijn ontvoerd, zijn radicaal islamitische en communistische terroristen actief. Het ministerie van Buitenlandse Zaken ontraadt al langer alle reizen naar die delen van de Filipijnen.

Door: Dorien

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl