NOS NieuwsAangepast

74 doden in voetbalstadion Egypte

In Egypte is een voetbalwedstrijd in de hoogste divisie uitgelopen op een bloedbad. Onmiddellijk na de wedstrijd in Port Saïd gingen fans van de winnende thuisploeg Al-Masri het veld op en vielen spelers en fans van de tegenstander, Al-Ahly uit Caïro, aan. De staats-tv meldt dat er 74 doden en zo'n 250 gewonden zijn. Het dodental kan nog oplopen.

Op de televisie was te zien hoe de supporters uit Port Saïd jacht maakten op hun rivalen uit Caïro. De fans stormden het veld op het stenen en flessen. De spelers werden achtervolgd tot in de kleedkamer. Spelers en stewards werden bekogeld met stenen, flessen en vuurwerk. Veel slachtoffers zouden steekwonden en hoofdwonden hebben, of zijn gestikt.

De wedstrijd van vandaag werd met 3-1 gewonnen door Al-Masri. De aanhang van de twee clubs hebben een historie van vijandigheid. Volgens de BBC is vooral de aanhang van Al-Ahly, die bekend staat als de Ultra's, gewelddadig.

Grootste ramp

De plaatsvervangend minister van Gezondheid sprak van de "grootste ramp in de geschiedenis van het Egyptische voetbal".

Het Egyptische parlement houdt morgen een spoedzitting naar aanleiding van het geweld. De Egyptische voetbalbond heeft de competitie voor onbepaalde tijd stilgelegd.

Volgens de zender Al-Jazeera komt geweld bij voetbalwedstrijden steeds vaker voor. Volgens het station is er sinds de revolutie van vorig jaar minder politie beschikbaar om de orde te handhaven.

In een stadion in Caïro waar een competitiewedstrijd werd stilgelegd vanwege het bloedbad in Port Saïd, werd brand gesticht.

Ajax-Feyenoord

De Nederlandse trainer Cor Pot, die in de jaren negentig een half jaar bij Al-Masri werkte, zegt dat wedstrijden tussen Al-Masri en Al-Ahly altijd beladen zijn. "Het is een Ajax-Feyenoord in het kwadraat", aldus Pot.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl