Het Japanse elektronicaconcern Sharp heeft een zware winstwaarschuwing afgegeven. Het bedrijf stevent af op het grootste jaarverlies in zijn 100-jarig bestaan. Dat kan oplopen tot 290 miljard yen, bijna 3 miljard euro. Eerder verwachtte het bedrijf nog een winst van 60 miljoen euro te behalen.

Het bedrijf, de grootste producent van lcd-tv's en schermpjes voor mobiele telefoons, gaf het winstalarm bij de presentatie van de derde kwartaalcijfers. In de eerste negen maanden van het gebroken boekjaar heeft Sharp de winst zien omslaan in een verlies van 213,5 miljard yen (2,1 miljard euro).

Sharp heeft te lijden onder de hevige concurrentie op de tv-markt, onder meer uit Zuid-Korea, en onder de zwakke vraag door de economische malaise wereldwijd.

Koers

De prognose van het aantal te verkopen lcd-schermen is met 700.000 exemplaren teruggeschroefd. De productie van lcd-schermen in de fabriek in Osaka is daarom inmiddels gehalveerd.

De koers van het aandeel Sharp is op de beurs van Tokio de afgelopen weken met 25 procent gedaald.

Gisteren liet Toshiba, een andere concurrent, ook al slechte resultaten zien. Later deze week komen de concurrenten Sony en Panasonic met de cijfers.

STER reclame