NOS NieuwsAangepast

Pythons verdrijven dieren Florida

In het zuiden van de Amerikaanse staat Florida hebben tijgerpythons waarschijnlijk gezorgd voor een forse afname van de populaties zoogdieren. In het moerasgebied de Everglades komen nauwelijks wasberen, buidelratten, rode lynxen en konijnen meer voor.

Volgens onderzoekers komt dat door de pythons die van nature niet in het gebied voorkomen. De dieren werden ooit als huisdier gehouden en kwamen in de moeraslanden terecht, nadat ze waren ontsnapt of door hun eigenaren waren gedumpt.

De wurgslangen hebben vrijwel geen natuurlijke vijanden in de Everglades, waardoor hun aantal snel toeneemt. Ook vogels, zoals de federaal beschermde kaalkop-ooievaar, worden steeds vaker het slachtoffer van de pythons.

Importverbod

Michael Dorcas, een van de onderzoekers, zei tegen de BBC dat alleen de alligator een geduchte vijand is van de slang, maar lang niet altijd. "We hebben vastgelegd hoe pythons alligators opaten, maar we hebben ook beelden van alligators die pythons verorberden", zei Dorcas. "Het hangt ervan af wie de grootste is tijdens de ontmoeting.''

Minister Ken Salazar van Binnenlandse Zaken liet eerder deze maand weten dat de Amerikaanse regering bereid is tot een importverbod op tijgerpythons. Sommige wetenschappers zeggen dat die stap 30 jaar te laat komt. Volgens hen is het niet meer mogelijk om de wurgslangen uit de Everglades te krijgen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl