NOS NieuwsAangepast

Woningcorporatie in problemen door rente

De grootste woningcorporatie van Nederland, Vestia, is door de lage rente in financiële problemen gekomen. De woningcorporatie uit Rotterdam moet van de schuldeisers, de banken, geld bijstorten.

Vestia zelf zegt dat de woningcorporatie inmiddels borgstellingen heeft gekregen van het Waarborgfonds Sociale Woningbouw. Daarmee zijn de acute geldproblemen opgelost, aldus een woordvoerder.

Op dit moment onderhandelt Vestia met banken over de precieze uitwerking van een lening van ruim 1 miljard euro. De woningcorporatie twijfelt er niet aan dat die lening er komt.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft met Vestia gesproken over de financiële positie, maar wil niet ingaan op de situatie van de woningcorporatie. Ook het waarborgfonds zegt niets over de geldproblemen. Het fonds wil wel kwijt dat afgezien van Vestia geen andere woningcorporaties in de problemen zitten.

Minder waard

De financiële producten van Vestia zijn door de lage rentestand minder waard geworden. Banken eisen daarom een hoger onderpand. Als de rente weer stijgt, zijn de geldproblemen van Vestia voorbij.

Volgens een woordvoerder van Vestia hebben de problemen geen gevolgen voor de huurders en projecten van de woningcorporatie.

Aedes, de brancheorganisatie van woningcorporaties, bevestigt dat er nu nog geen problemen zijn. Mochten er wel problemen ontstaan, dan gaan vijf grote corporaties Vestia helpen. Het gaat om Eigen Haard, De Alliantie, Ymere, Portaal en Woonstad.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl