NOS NieuwsAangepast

Seksverslaving: niet alleen in de film

Verslaafd zijn aan seks is niet de meest voor de hand liggende verslaving. En al helemaal niet een waar je makkelijk mee naar de specialist stapt. Maar hoe ernstig de gevolgen zijn van een seksverslaving, wordt pijnlijk duidelijk in de film Shame die in deze editie van het International Film Festival Rotterdam te zien is.

Discussie

De film, waarin Michael Fassbender de hoofdrol speelt, is de publieksfavoriet op het festival en heeft al aardig wat stof doen opwaaien in landen waar de première al is geweest. Discussies over seks- en pornoverslavingen en in het bijzonder de mogelijkheden van het internet werden uitvoerig gevoerd. Als research hebben de makers dan ook intensieve gesprekken gevoerd met (ex)-seksverslaafden.

Maar voor het fenomeen van een seksverslaving hoef je niet de eigen grens over. Alleen al in Nederland zouden er honderdduizenden mensen lijden aan de verslaving. En volgens experts neemt dit aantal alleen maar toe. Van de verslaafden is het verlangen naar seks zo ernstig, dat deze dwangmatig is.

Schaamte

Het grootste probleem van een seksverslaving is dat veel mensen uit schaamte niet naar een specialist durven te gaan, erkent ook Dick Trubendorffer van CrisisCare. Hij heeft patiënten die verslaafd zijn aan seks onder behandeling. Volgens CrisisCare heeft een seksverslaafde "een steeds grotere drang naar seksuele activiteiten, waarbij een diepgaande bevrediging echter niet intreedt en de verslaafde de zoektocht blijft continueren."

De film gaat aanstaande dinsdag op het IFFR in premiere. In Venetië kreeg Fassbender al de prijs voor beste acteur uitgereikt.

Door: Dorien

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl