NOS Nieuws Politiek Aangepast

Bos: bepalen waarde ABN lastig

Oud-minister Bos van Financiën vindt het moeilijk te zeggen is of de staat te veel heeft betaald voor ABN Amro en Fortis.

Voor de enquêtecommissie-De Wit zei hij dat je net zo goed kunt vragen of er niet te weinig is betaald. "Dat moet weer worden onderscheiden van de vraag wat de bank in 2008 waard was," zei hij.

De staat heeft destijds een kleine 17 miljard euro betaald. "Niet alleen is daarmee veel onheil voorkomen, maar door de integratie van ABN Amro en Fortis zijn ook allerlei voordelen geboekt, die destijds niet in de waardering zaten", zei Bos.

Lazard

In de discussie over de vraag of de waardering klopte, legde Bos, net als oud-bankpresident Wellink en topambtenaar Ter Haar, de verantwoordelijkheid bij zakenbank Lazard.

Er is veel onduidelijkheid over een post van 2,3 miljard euro. Lazard heeft daar Financiën niet voor gewaarschuwd en Wellink zei dat Lazard nu eenmaal de deskundige was.

De deskundigen van Lazard vonden dat ze die 2 miljard niet hoefden mee te rekenen bij de waardering, zegt Ter Haar. "Dat laat ik echt bij hen, daarvoor waren ze ingehuurd", zei de topambtenaar voor de commissie.

STER reclame