NOS NieuwsAangepast

Lek bij ondernemerstest Rabobank

De Rabobank is getroffen door een lek op een site waar zakelijke klanten van de bank een test konden doen. Duizenden vertrouwelijke rapporten van ondernemers, met daarin informatie over hun competenties en een psychologisch profiel, waren toegankelijk voor alle E-scan-klanten van de bank.

Met de E-scan kunnen mensen testen hoe geschikt zij zijn als ondernemer. In de test moet de deelnemer meer dan honderd vragen met deels zeer persoonlijke informatie beantwoorden. De resultaten worden aangeboden in een pdf-bestand.

Link

Het lek werd ontdekt door een onderzoeker van de Universiteit van Amsterdam. In de link die naar zijn eigen rapport leidde, paste hij een paar getallen aan en kon hij het rapport van iemand anders inzien. De UvA-medewerker downloadde vervolgens meer dan drieduizend vertrouwelijke documenten.

In een eerste reactie bevestigt de Rabobank dat er inderdaad rapporten van Rabobank-klanten zijn gelekt. De bank is woedend op de maker van de site en heeft de E-scan inmiddels offline gehaald.

Ook heeft de bank de onderzoeker van de UvA gevraagd om alle gegevens van de klanten te vernietigen.

Onderzoek

De maker van de software heeft tegenover Webwereld gezegd dat ze het lek betreurt. Een woordvoerster kon nog niet zeggen hoe het lek heeft kunnen ontstaan. Dat wordt nu onderzocht.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl