NOS NieuwsAangepast

Dochter van Chávez veroorzaakt schandaal

Door buitenlandredacteur Marc Bessems

De foto op zich is vrij onschuldig: een tienermeisje houdt een stapeltje dollarbiljetten als een waaier voor haar gezicht. Briefjes van 1 en 5 dollar, het gaat niet om een exorbitant bedrag. Maar omdat achter de geldwaaier van ogenschijnlijk versgetapte flappen het gezicht van Rosinés Chávez nog net te herkennen is, werd de foto in korte tijd het gesprek van de dag in Venezuela. Rosinés is de dochter van Hugo Chávez, de president van Venezuela.

Chávez, internationaal voorvechter van wat hij zelf noemt "het socialisme van de 21e eeuw", staat niet bekend als aanhanger van het kapitalisme. Hij grijpt elke gelegenheid aan om de yankees te beschimpen, Wall Street te vervloeken en de vrije markt te veroordelen.

Hugo Chávez reguleerde jaren geleden de verkoop van dollars in Venezuela. Officieel zijn ze alleen via een staatswisselkantoor te krijgen, tegen een artificieel hoge koers. Het is prijzig en allesbehalve eenvoudig om legaal dollars te kopen, vandaar dat er een bloeiende zwarte handel is ontstaan. Terwijl de doorsnee Venezolaan de dollar duur betaalt, blijkt Chávez' puberdochter de gewilde valuta ruimschoots voorhanden te hebben. Tot ergernis van veel twitterende Venezolanen.

Hype

Onder de hashtag #Rosinesing hebben talloze Venezolanen zichzelf geportretteerd in een vergelijkbare houding. Foto's van mensen met een stapel relatief waardeloze bolívares, de officiële Venezolaanse munt, of een waaier van voedselbonnen in hun hand.

Op Tumblr is een hele pagina te vinden met parodieën op de dollarfoto, opvallend vaak poseren mensen met producten die sinds het aantreden van Chávez schaarser zijn geworden, blikken melkpoeder bijvoorbeeld, of bakolie.

Bieber

De veertienjarige Rosinés was al eerder in opspraak in Venezuela. Toen ze acht jaar oud was, zou ze haar vader hebben overgehaald om het nationale wapenschild te veranderen. Het witte paard dat op het oorspronkelijke blazoen van rechts naar links galoppeerde, rent nu de andere kant op, naar links, de favoriete richting van Chávez.

Haar vader mag dan een uitgesproken anti-kapitalist zijn, de twitterpagina van Rosinés, @RosinesCandanga, is een ode aan een steenrijke kapitalist. Tieneridool Justin Bieber heeft het hart van Rsoinés veroverd. Trots als een pauw staat ze met hem op de foto.

De meeste tweets van Rosinés gaan over zaken die weinig met klassenstrijd, anti-kapitalisme of socialisme te maken hebben, maar soms doet de jongste dochter van de Comandante ook een politieke uitspraak. Op 16 januari twitterde ze bijvoorbeeld: "Je hoeft niet heel slim te zijn om te weten dat mijn pappie Chávez de verkiezingen (van later dit jaar) gaat winnen".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl