NOS NieuwsAangepast

Religierap onverwacht succesvol

Een rap zonder echte muzikale begeleiding. Gemaakt door een christen, met religie als onderwerp. Dat klinkt niet direct als een succesformule. Toch is zo'n filmpje dat de Amerikaan Jefferson Bethke op YouTube plaatste in iets meer dan twee weken al bijna 17 miljoen keer bekeken.

De boodschap van de rap - of eerder: spoken word - is binnen christelijke kringen lang niet nieuw. De kerk is verpest door mensen. Of, zoals Bethke het formuleert: "Jezus en de kerk staan tegenover elkaar. De één komt van God, de ander is door mensen gemaakt." Volgens hem komt religie nooit tot de kern. En dus "kwam Jezus om religie af te schaffen."

Waarschijnlijk is het die formulering die ervoor zorgt dat het filmpje massaal aangeklikt wordt. Volgens een Amerikaanse pastoor in de Christian Post is het echter een kwestie van definitie van het woord 'religie': "'Jezus haat religie', zegt iets anders dan 'Jezus haat zelfgenoegzaamheid'."

Bethke houdt naar eigen zeggen van de kerk en de bijbel, maar vraagt zich tegelijkertijd af of Jezus de kerk nog wel binnen zou komen. Want "religie mag dan wel genade prediken, zelf doet het iets anders." En dat is hypocriet. "Als mensen alleen aan je Facebook zien dat je christen bent, is dat net als je zegt dat je voor de Lakers speelt, alleen omdat je een shirtje van hen hebt gekocht." Een boodschap die voor veel kerkgangers misschien niet leuk is en voor niet-gelovigen niet eens interessant.

Door: Johannes

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl