NOS NieuwsAangepast

Doek Frans Hals voor 2 miljoen dollar geveild

In New York is een schilderij van Frans Hals voor 2 miljoen dollar geveild. Dat is het dubbele van wat experts hadden verwacht. Het 17de-eeuwse schilderij Portret van een Man was van de filmster Elizabeth Taylor, die vorig jaar maart overleed.

Tot een jaar geleden werd het doek toegeschreven aan een leerling van Frans Hals. Een expert van het Frans Halsmuseum in Haarlem ontdekte vorig jaar dat het schilderij door de meester zelf is gemaakt. Het portret is waarschijnlijk gemaakt in Haarlem tussen 1625 en 1635, een periode waarin Hals vooral elite-leden schilderde.

Elizabeth Taylor kreeg het doek rond 1950 in haar bezit. Het schilderij hing in haar huis in een kamer waar ook moderne kunst van onder andere Andy Warhol en David Hockney hing. De actrice bouwde een bescheiden kunstcollectie op met behulp van haar vader, die kunsthandelaar was.

150 miljoen dollar

De 79-jarige Taylor liet na haar overlijden ook een grote collectie mode en sieraden achter. December vorig jaar gingen de eerste stukken onder de hamer bij veilinghuis Christie's in New York. Haar sieraden en een aantal filmattributen brachten meer dan 150 miljoen dollar op.

Zo ging het in leer gebonden script van 'The National Velvet', haar eerste grote film, voor 170.000 dollar van de hand. Een ketting met een 16de-eeuwse parel werd zelfs voor 11,8 miljoen dollar geveild.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl