PVV-leider Wilders denkt dat de kans 50 procent is dat de gedoogcoalitie de nieuwe bezuinigingsronde overleeft.

"Ik schat de kans in op 50-50 dat het gaat lukken", aldus Wilders. Hij hoopt wel dat de coalitie er met de PVV uitkomt. "Ik ga mijn best doen, maar ik steek mijn hand daarvoor nu niet in het vuur."

Wilders waarschuwt in het interview ook voor de plannen van de SP, de partij die volgens een recente peiling de grootste partij is.

Duurder

Wilders haalt hard uit naar de SP. Die partij is volgens de PVV voor een generaal pardon, meer ontwikkelingssamenwerking, een federaal Europa, de aanpak van de hypotheekrenteaftrek en tegen minimumstraffen.

"Als je kijkt naar het programma van de SP, dan wordt Nederland onveiliger. Dan wordt Nederland Europeser, duurder en dan krijgen we nog meer asiel en immigratie", zegt Wilders. "Als je naar de inhoud kijkt, dan houd ik mijn hart vast als ze het ooit in Nederland voor het zeggen krijgen."

Wolf

Hij snapt de populariteit van SP-leider Roemer. "Het is een sympathieke man, dat vind ik zelf ook", aldus Wilders, maar hij noemde de partij een wolf in schaapskleren.

In een reactie op de kritiek van Wilders zegt SP-leider Roemer dat een kat in het nauw rare sprongen maakt.

Onzin

Verder ontkent Wilders dat er in de fractie kritiek is geuit op zijn tweet met opmerkingen over de koningin. "Alles wat daarover in het nieuws is gekomen, is aperte onzin." Hij sprak niet tegen dat fractieleden tegen de pers hun beklag deden.

Wilders vindt zijn Kamervragen over Beatrix' optreden in Oman en Abu Dhabi nog steeds terecht. "Waarom moet een staatshoofd op een bezoek twee keer naar een moskee gaan en waarom moet ze dan een hoofddoek dragen?", vroeg hij zich af.

STER reclame