NOS NieuwsAangepast

Topstukken Rijksmuseum naar Istanbul

Het Rijksmuseum gaat de komende maanden meer dan honderd kunstwerken uit de Gouden Eeuw tentoonstellen in Istanbul. Onder de werken zijn vijf schilderijen van Rembrandt en de Liefdesbrief van Vermeer.

Ook genrestukken van Gerard ter Borch, Gabriël Metsu en Pieter de Hoogh gaan naar Turkije, evenals boertige taferelen van Jan Steen en Adriaen van Ostade.

In totaal gaat een selectie van 111 schilderijen, tekeningen, prenten, tapijten, aardewerk, zilver en glas naar Istanbul. Volgens het Rijksmuseum laat de tentoonstelling de rijkdom en veelzijdigheid zien van de 17e eeuwse Nederlandse kunst en geschiedenis.

De grens over

De tentoonstelling is onderdeel van de herdenking van vierhonderd jaar diplomatieke betrekkingen tussen Turkije en Nederland. Hij loopt van 21 februari tot en met 10 juni in het Sakip Sabanci Museum.

Tijdens de verbouwing van het Rijksmuseum zijn er vaker topstukken naar het buitenland gegaan. Zo toonde het Rijks delen van zijn collectie onder meer in Australië (2005), de VS (2006) en China (2007).

De tentoonstelling in Istanbul is voorlopig de laatste keer dat de Nederlandse topstukken de grens over zullen gaan. In 2013 wordt namelijk het hoofdgebouw van het museum in Amsterdam heropend.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl