1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
NOS NieuwsAangepast

Crisis treft 65-plussers nauwelijks

Het vermogen van de 65-plusser is ondanks de crisis flink gestegen. Dat blijkt uit gegevens van het CBS. Januari vorig jaar was dit de groep met het hoogste doorsneevermogen in Nederland.

Voor de meeste huishoudens daalde het vermogen het afgelopen jaar opnieuw. Op 1 januari was het doorsneevermogen vierduizend euro lager dan het jaar ervoor, maar bij de 65 plusser steeg dat juist met 3000 euro.

Volgens het CBS is het vermogensverlies voor een belangrijk deel toe te schrijven aan de waardevermindering van de eigen woning. Bijna zes op de tien huishoudens bezitten een eigen woning. Wie een grote hypotheek heeft, is zijn overwaarde snel kwijt.

Ook 65-plussers hadden daarmee te maken, maar zij hadden nog aandelen, beleggingen en ander vermogen om dat verlies op te vangen.

Generatieverschil

Sinds 2008 is het doorsneevermogen van de leeftijdsgroep 25-45 jaar met bijna zeventig procent gedaald. De generatie daarna zag het vermogen met dertig procent dalen, terwijl dat van de leeftijdsgroep boven de 65 met 27 procent is gestegen.

Het vermogen van de huishoudens met een kostwinner onder de 25 bleef de afgelopen jaren constant.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl