Door buitenlandredacteur Aniete Coelingh

Ze genoot zichtbaar van alle aandacht. Anne Sinclair, de kersverse hoofdredacteur van Le Huffington Post. Bij de presentatie in Parijs beantwoordde ze vanochtend stralend alle vragen over de Franse editie van The Huffington Post, de populaire linkse nieuwswebsite uit de VS.

Wereldwijd is ze misschien beter bekend als de echtgenote van oud-IMF topman Dominique Strauss Kahn. Hoewel ze vanmiddag voor het eerst in het openbaar sprak sinds de affaire van haar man met een kamermeisje, wilde ze daar nog steeds niets over zeggen.

Met haar nieuwe project Le Huffington Post staat ze zelf weer in de schijnwerpers. Je zou haar weg kunnen vergelijken met die van de huidige Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Hillary Clinton.

Populair

Anne Sinclair was al bekend en populair in Frankrijk voordat ze met DSK trouwde. De rijke nazaat van kunsthandelaar Paul Rosenberg maakte in de jaren negentig carrière als een van de bekendste televisiejournalisten op TF1. In 1997 trok ze zich terug toen haar man minister van Financiën werd.

Volgens Arianne Huffington, oprichter van de Amerikaanse Huffington Post, is Sinclair de juiste vrouw om de Franse editie van de nieuwssite te leiden. "Ik bewonder haar al jaren als journalist en professional. En vanwege haar passie voor nieuwe media, ondanks dat ze groot is geworden in de oude, gevestigde journalistiek", zei Huffington bij de presentatie.

"Ze was een van de eersten die een digitale versie van TF1 creëerde in de jaren negentig, nog voor het mainstream journaille doorhad hoe groot de invloed van internet is."

Publiek debat

Want dat is waar the Huffington Post voor staat. De Amerikaanse nieuwssite werd in 2005 gelanceerd en heeft inmiddels 25 miljoen unieke bezoekers. De populaire nieuwssite van linkse signatuur presenteert een mix van columns, nieuws van andere sites en eigen achtergrondverhalen.

Ook in Frankrijk wil hoofdredacteur Sinclair met Le Huffington Post een breed platform bieden voor publiek debat, van links tot rechts. In haar eerste hoofdredactioneel commentaar 'Wie wij zijn', zegt Sinclair dat ze iedere dag breaking news wil leveren, maar dat "uw reactie, uw stem en uw discussie" ook een belangrijk onderdeel zullen zijn van het verhaal.

Minister

De Franse editie werkt nauw samen met de krant Le Monde, en heeft een aantal bekende blogschrijvers aan zich weten te binden, zoals oud-minister van Justitie Rachida Dati.

Of Le Huffington Post net zo'n succes wordt als de Amerikaanse versie, zal volgens NOS Frankrijkspecialist Hans Brom nog moeten blijken. "Aan de ene kant zie je dat internetkranten in Frankrijk zeer invloedrijk zijn, zoals bijvoorbeeld Rue89. Maar tegelijkertijd hebben veel Fransen de pest aan alles wat uit Amerika wordt geïmporteerd. Deze nieuwssite wordt mogelijk ook gezien als de lange arm van het Amerikaans cultureel imperialisme."

De keuze voor Anne Sinclair als hoofdredacteur maakt daarbij een hoop goed, denkt Brom. "Zij is haast onaantastbaar in Frankrijk. De manier waarop zij meer als overwinnaar uit de affaire DSK kwam in plaats van als slachtoffer, oogst grote bewondering in Frankrijk."

Warm onthaal

Dat blijkt al uit de eerste reacties op haar commentaar. Daarin krijgt ze een warm onthaal. "Welkom thuis", luidt het in tientallen reacties. "Longue vie au Huffpost, et bienvenue à Anne sainclair!" Een enkeling klaagt over Amerikaanse kolonisatie.

De Franse editie van the Huffington Post is de eerste in een Europese reeks. Ook in Italië en Spanje zullen komend jaar versies gelanceerd worden.

STER reclame