NOS NieuwsAangepast

Hells Angels en Bandidos op de vuist in Duitsland

In de Duitse stad Mönchengladbach zijn twee rivaliserende motorbendes op de vuist gegaan. Een grote groep leden van de Bandidos sloeg in op een grote groep Hells Angels voor een discotheek. Sommigen hadden messen bij zich. Vier mensen liepen steekwonden op.

De vechtpartij was afgelopen voordat de politie er was. De motorclubleden waren net zo snel weer in de straten van de stad verdwenen als ze waren gekomen.

Volgens de politie heeft een dergelijke vechtpartij zich nog nooit voorgedaan in Mönchengladbach. Het is nog niet bekend waarom de twee bendes op de vuist gingen.

Great Nordic Bike War

Zomaar een vechtpartijtje? Dat niet. Wat precies de aanleiding is, weten alleen de mannen zelf. Toch behoeft deze vechtpartij een lesje in geschiedenis, want de twee bendes hebben nogal een verleden met elkaar. In de jaren negentig was het namelijk oorlog. Letterlijk. In Scandinavië werden van 1994 tot 1997 elf mensen vermoord en waren er ook nog eens 74 pogingen daartoe.

De bendeoorlog werd de Great Nordic Bike War genoemd. Daarbij was er ook sprake van raketaanvallen op clubgebouwen en werden AK-47 geweren gebruikt. Lees alles over de Great Nordic Bike War in een artikel uit 1996 van The Independent.

Motorbendes in Nederland

Deze geschiedenis van de motorbendes is ook de aanleiding voor de Nederlandse politie om spanningen tussen de rivaliserende bendes Hells Angels en Satudarah goed in de gaten te houden. Zo'n 600 leden van de motorclubs staan al een tijdje onder verscherpt toezicht. Een speciaal team van de Nationale Recherche zit erbovenop.

Vooral de geruchten over een mogelijke samenwerking tussen Satudarah en de Bandidos was aanleiding voor de extra aandacht. De afgelopen maanden werd er een aantal arrestaties verricht die een direct gevolg zijn van de inzet van het rechercheteam.

In de maanden juli en augustus zei de politie meerdere keren een confrontatie tussen de Hells Angels en Satudarah te hebben voorkomen. Als reactie vielen enkele leden van beide clubs elkaar voor de camera's in de armen, om te laten zien dat de geruchten zijn opgeklopt. Het is de vraag of dat slechts een mediaoffensief is.

Gisteren kondigden ook een twintigtal gemeenten aan de macht van motorbendes in te willen perken. Ze kwamen met een gezamenlijk plan om hun aanwezigheid in de horeca aan te pakken. Ze zouden op grote schaal café-eigenaren afpersen.

Door: Emil

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl