Newt Gingrich heeft de Republikeinse voorverkiezingen in South Carolina gewonnen. De voormalig voorzitter van het Huis van Afgevaardigden kreeg 40 procent van de stemmen. Daarmee liet hij de gedoodverfde winnaar Mitt Romney ver achter zich. Die bleef steken op 28 procent.

De zege van Gingrich hing de laatste dagen al in de lucht, maar is toch verrassend groot. Romney zou bij een zege in South Carolina al bijna zeker zijn van de nominatie, maar de strijd tussen hem en Gingrich lijkt nu toch echt te zijn losgebarsten. Tot nu toe was Romney de koploper in de Republikeinse race, maar Gingrich kan zich nu opwerpen als de anti-Romney-kandidaat.

Lees verder onder de tabel

KandidaatUitslag South CarolinaNewt Gingrich40%Mitt Romney28%Rick Santorum17%Ron Paul13%

Bron: CNNPolitics

Gingrich twitterde al kort na de uitslag: "Dank South Carolina. Help me om de knock-out-klap te geven in Florida". Daar worden op 31 januari de volgende voorverkiezingen gehouden.

In reactie op de zege in South Carolina zei Gingrich dat hij zich nederig voelt door de steun van mensen die "het land terug willen hebben" van de elites in Washington en New York. Gingrich prees Romney om zijn verdiensten in het bedrijfsleven en bij de Olympische Winterspelen. En hij klonk verzoenend: "We moeten geen Republikeinse campagne voeren, maar een Amerikaanse campagne".

Ook waarschuwde Gingrich dat Obama in zijn mogelijke tweede termijn "nog radicaler" zal worden. Hij daagde de president uit om zeven debatten te houden van drie uur. Verder grapte Gingrich dat Obama daarbij een autocue mag gebruiken. "Als je Obamacare moet verdedigen, wie wil dan geen autocue gebruiken?"

Drie winnaars

De drie Republikeinse voorverkiezingen hebben inmiddels drie winnaars opgeleverd. In Iowa won Rick Santorum na een hertelling nipt, in New Hampshire was het de beurt aan Romney met een ruime zege en in South Carolina strijkt Gingrich dus met de eer. Als de geschiedenis zich kan herhalen, dan komt de zege van Gingrich op het juiste moment en op de juiste plaats. Sinds 1980 stemde South Carolina in de voorverkiezingen altijd op de uiteindelijke winnaar van de Republikeinse nominatie.

Mitt Romney toonde zich na zijn stevige verlies desalniettemin strijdbaar. Hij bleef zich gedragen alsof hij de kandidaat al is en viel vooral president Obama aan. Verder zei hij dat de Republikeinse partij niet geleid kan worden door iemand die nooit een staat of een bedrijf heeft geleid zoals hij zelf wel deed. Romney noemde de naam van Gingrich niet.

Ondanks het verlies blijft Romney favoriet, twitterde correspondent Eelco Bosch van Rosenthal. Romney beschikt over veel meer geld en een veel betere organisatie dan Gingrich. Bovendien moet de gematigde Romney in staat worden geacht om Florida te winnen. Die staat is minder conservatief dan South Carolina.

De twee andere verliezers van de avond, Rick Santorum en Ron Paul, lieten weten dat zij voorlopig doorgaan met campagnevoeren. Bij CNN zei Paul wel dat hij niet mee doet aan de voorverkiezingen in Florida, omdat hij daar te weinig geld voor heeft. Bovendien zijn er niet veel gedelegeerden te winnen, vindt Paul, die zijn kaarten zet op kleinere staten die later in het jaar gaan stemmen.

Gedelegeerden

Paul zei dat het uiteindelijk gaat om het aantal gedelegeerden voor de partijconventie in augustus. Het kiessysteem schrijft voor dat de kandidaat die de meeste gedelegeerden heeft verzameld de nominatie (meestal) krijgt. Tot nu toe zijn er nog maar weinig gedelegeerden vergeven aan de kandidaten. Door de zege in South Carolina is Gingrich officieel koploper geworden, omdat er in South Carolina meer gedelegeerden te winnen vielen dan in Iowa en New Hampshire.

Overzicht gedelegeerden per kandidaat

KandidaatGedelegeerden Totaal: 2286 Benodigd: 1144 (50% +1)Newt Gingrich23Mitt Romney19Rick Santorum12Ron Paul3

Bron: New York Times/AP

STER reclame