Pro-regeringsbetoging in Boedapest

Aangepast

In de Hongaarse hoofdstad Boedapest hebben zo'n 100.000 mensen betoogd voor de conservatieve regering van premier Orbán. De laatste tijd hadden juist zijn tegenstanders van zich laten horen, die protesteren tegen Orbáns nieuwe grondwet die op 1 januari van kracht werd.

Daarin is vastgelegd dat de regering meer macht krijgt over de centrale bank en dat een nieuwe mediawaakhond de objectiviteit van de pers gaat beoordelen. In en buiten Hongarije is er veel kritiek dat het land door zulke maatregelen afglijdt naar een dictatuur.

De Europese Commissie zei afgelopen week dat Hongarije de nieuwe grondwet moet wijzigen, omdat die op drie punten in strijd zou zijn met EU-regels.

Lening

De betogers van vandaag namen het voor Orbán op. Ze liepen in een stille tocht door het centrum van Boedapest naar het parlementsgebouw. Ze droegen spandoeken met teksten als 'Handen af van Hongarije' en 'Wij houden van Viktor Orbán'. Toespraken werden niet gehouden.

De demonstranten vinden ook dat de Europese Unie over de brug moet komen met een lening aan Hongarije, omdat het land in financiële problemen zit.

STER Reclame