Burgemeesters van twintig gemeenten hebben afspraken gemaakt om de macht van motorclubs binnen de horecasector tegen te gaan.

De burgemeesters waren gisteren bijeen in Utrecht. Daar is een actieplan opgesteld om tot een gezamenlijke aanpak te komen. Wat er precies in het plan staat, is nog niet bekend.

De politie heeft signalen dat clubs als de Hells Angels en Satudarah steeds vaker cafés en restaurants proberen af te persen.

Deurbeleid

In sommige gemeenten is de horeca in handen van een beperkt aantal personen, blijkt uit onderzoek van het OM. Het deurbeleid wordt er zo bepaald door criminelen.

Ook zouden de motorclubs bezig zijn om een aantal beveiligingsbedrijven in handen te krijgen.

De burgemeesters die over de maatregelen spraken komen onder meer uit Rotterdam, Utrecht, Eindhoven, Emmen, Tilburg, Breda, Arnhem, Kampen, Wierden en Vlaardingen. Uit Amsterdam, Den Haag en Apeldoorn waren ambtenaren bij de gesprekken aanwezig.

Geen plaats

Koninklijke Horeca Nederland (KHN) is blij met het initiatief. "Je ziet de laatste tijd veel meer activiteiten van zowel gemeenten als justitie tegen deze praktijken", zegt Lodewijk van der Grinten van KHN. "Criminelen moeten weten dat er voor hen geen plaats is in de horeca."

Sinds een jaar is er een speciale telefoonlijn voor horecabazen die afpersingen kunnen melden. Volgens Van de Grinten blijkt daaruit dat ondernemers die met crimineel gedrag worden geconfronteerd, daar liever niet mee te koop lopen.

STER reclame