NOS NieuwsAangepast

Schip Wijk aan Zee in haven IJmuiden

Het gestrande vrachtschip Aztec Maiden is zaterdagavond rond 21.00 uur aangekomen in de haven van IJmuiden. Dat liet een woordvoerder van het bergingsbedrijf Svitzer weten. Het schip liep in de nacht van donderdag op vrijdag vast; vrijdag en zaterdag werd geprobeerd het schip los te trekken. Zaterdagavond tegen 17.00 uur lukte dat.

Het schip is daarna onderzocht op het lekken van onder meer olie. Er zijn wat dat aangaat geen beschadigingen gevonden. Twee sleepboten hebben het schip naar IJmuiden gesleept.

Het schip, de Aztec Maiden, was zaterdagmiddag al zo'n 200 meter de zee opgetrokken. Ook was de neus van het vrachtschip 90 graden gedraaid.

Vrijdagnacht werd voor het eerst geprobeerd om het Filipijnse schip vlot te trekken, maar die poging mislukte omdat een sleepkabel brak. De bergers ondernamen zatermiddag een nieuwe poging, die ook leek te mislukken door het breken van de sleepkabel.

Drukte

Duizenden mensen waren naar Wijk aan Zee gekomen om het schip te zien. Tussen Beverwijk en Wijk aan Zee liep het verkeer helemaal vast.

Vanwege de drukte adviseerde de politie mensen om niet meer te komen.

Anker

De Aztec Maiden strandde in de nacht van donderdag op vrijdag doordat het anker het niet hield. Daardoor dreef het schip af en kwam het op een zandbank terecht.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl