NOS NieuwsAangepast

Applaus voor nieuwe CDA-koers

Het rapport over de nieuwe koers van het CDA is positief ontvangen op het partijcongres. De voorzitter van het Strategisch Beraad oud-minister De Geus kreeg bij zijn toespraak veel applaus uit de zaal.

Het rapport 'Kiezen en Verbinden' moet het startsein zijn van een maandenlange discussie met de leden over de nieuwe koers van het CDA voor de komende tien tot vijftien jaar.

Politieke midden

In het rapport staat vooral in algemene termen beschreven waar de partij heen moet. Volgens De Geus moet de partij vanuit het "politieke midden" keuzes maken.

De definitieve koers wordt voorlopig nog niet bepaald. "We bepalen de plek waar we staan," zei CDA-voorzitter Peetoom. "We beslissen niets. We zetten alleen de richting uit naar de toekomst."

Oud-partijleider Lubbers geeft het rapport een zeven, zo zei hij tegen de NOS. "Het is een goede aanzet."

Ziel

Ook heeft Jacobine Geel het rapport van de commissie Nieuwe Woorden, Nieuwe Beelden gepresenteerd. De bedoeling van haar commissie is de ziel van het CDA vast te leggen. "Voor het CDA begint politiek met de erkenning van maatschappelijk initiatief", zegt Geel. Zelf is ze geen lid van de partij.

Andere toon

De nieuwe uitgangspunten wijken op een aantal belangrijke punten af van het gedoogakkoord met VVD en PVV. Zo wil de werkgroep de hypotheekrenteaftrek aanpassen en pleit ze voor een andere toon in het integratiedebat.

CDA-prominenten benadrukken dat een eventuele koerswijziging geen gevolgen heeft voor de huidige coalitie. Die wordt pas ingezet bij nieuwe verkiezingen. De afspraken met PVV en VVD voor de huidige kabinetsperiode blijven van kracht.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl