NOS NieuwsAangepast

Kabinet werkt aan taaleis bijstand

Staatssecretaris De Krom (VVD) werkt aan een wetsvoorstel waardoor het spreken van Nederlands een voorwaarde wordt voor het krijgen van een bijstandsuitkering. Dat zei hij in reactie op een soortgelijk plan van VVD-Kamerlid Van Nieuwenhuizen.

De staatssecretaris noemt het beheersen van de Nederlandse taal een cruciale factor om aan het werk te komen. Als slecht Nederlands daarvoor een belemmering vormt en iemand neemt te weinig maatregelen om het te verbeteren, dan moet dat volgens De Krom gevolgen hebben voor de uitkering.

Probleem

Steeds meer allochtonen maken gebruik van de bijstand en de VVD vindt dat een probleem. Het VVD-Kamerlid Van Nieuwenhuizen denkt dat haar initiatiefwetsvoorstel kan helpen. Ook coalitiepartner CDA, gedoogpartner PVV en D66 staan positief tegenover het plan.

Volgens Van Nieuwenhuizen moet de taaleis gelden voor iedereen die een beroep doet op de bijstand. Bij het vaststellen van het minimumniveau van het Nederlands wordt aansluiting gezocht bij de eisen die worden gesteld aan inburgeraars.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl