Balletdanser en choreograaf Rudi van Dantzig is overleden. Hij was al enige tijd ziek. Zijn werk staat nog steeds bij vele buitenlandse gezelschappen op het repertoire. Bekende choreografieën van hem zijn 'Vier letzte Lieder' en 'Monument voor een gestorven jongen'.

Van Dantzig was één van Nederlands grootste choreografen. Als artistiek leider van het Nationale Ballet (1971 tot 1994) introduceerde hij een gedurfde programmering met veel experimentele dans.

Gaskell

De geboren Amsterdammer maakte meer dan vijftig balletten, waarmee hij dansers van over de hele wereld aansprak, onder wie legende Rudolf Noerejev. Speciaal voor hem creëerde hij vier balletten.

Van Dantzig debuteerde in 1952 als danser bij Gaskells Baller Recitel, dat onder leiding stond van de beroemde ballerina Sonia Gaskell. Twee jaar later groeide die groep uit tot het Nederlands Ballet, waarvoor Van Dantzig zijn eerste choreografie maakte: 'Nachteiland'.

In 1959 richtte Van Dantzig het Nederlands Dans Theater op, maar als snel keerde hij terug bij Gaskell. Onder haar leiding kwam het Nationale Ballet tot stand.

Ridder

De Nederlander ontving in 1961 de Parijse Prix de la Critique. Voor zijn werk als choreograaf en artistiek leider nam hij in 2002 in het Bolshoi Theater in Moskou de prestigieuze Life Achievement Award in ontvangst. Van Dantzig is ook nog benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau en tot Officier in dezelfde orde.

Hij viel niet alleen in de prijzen als choreograaf, maar ook als schrijver. Zijn boek 'Voor een verloren soldaat' uit 1986 was een groot succes. Het werd verfilmd en Van Dantzig kreeg verschillende onderscheidingen.

Jaren geleden kreeg Van Dantzig te horen dat hij lymfeklierkanker had. Hij overwon de ziekte toen. Rudi van Dantzig is 78 jaar geworden.

STER reclame