NOS NieuwsAangepast

VVD: Nederlands vereiste bijstandsuitkering

Iedereen die een bijstandsuitkering aanvraagt, moet de Nederlandse taal beheersen. Het VVD-Kamerlid Van Nieuwenhuizen heeft een initiatiefwetsvoorstel klaar om dit te regelen. Vanaf 2013 moet iedereen die een beroep doet op de bijstand, het minimale niveau halen dat ook wordt gesteld aan inburgeraars.

Ook coalitiepartner CDA, gedoogpartner PVV en D66 staan positief tegenover het plan.

Probleem

Vanavond praat de Tweede Kamer met staatssecretaris De Krom van Sociale Zaken over allochtonen in de bijstand. Steeds meer allochtonen maken gebruik van de bijstand en de VVD vindt dat een probleem. Het VVD-Kamerlid Van Nieuwenhuizen denkt dat haar initiatiefwetsvoorstel kan helpen.

Het VVD-plan is niet alleen bedoeld voor allochtonen, maar voor iedereen die een bijstandsuitkering aanvraagt. Van Nieuwenhuizen is al sinds begin 2010 bezig met het wetsvoorstel en de Raad van State heeft het plan ook al behandeld. Ze hoopt dat de Tweede Kamer de wet in het voorjaar zal behandelen.

Minimumniveau

Volgens Van Nieuwenhuizen moet de taaleis gelden voor iedereen die een beroep doet op de bijstand. Bij het vaststellen van het minimumniveau van het Nederlands wordt aansluiting gezocht bij de eisen die worden gesteld aan inburgeraars. "Als dit niveau niet wordt gehaald, krijgen mensen nog de kans hun Nederlands bij te spijkeren", aldus Van Nieuwenhuizen.

"Maar gooit iemand zijn kont tegen de krib, dan kan na een half jaar de uitkering gekort worden met 20 procent. Blijkt later dat iemand nog steeds niet meewerkt, dan gaat er 40 procent vanaf. Uiteindelijk kan het recht op bijstand echt helemaal wegvallen."

PvdA, SP en GroenLinks zijn tegen het VVD-plan. Ze vinden de wet overbodig, omdat mensen in de bijstand al verplicht zijn werk te vinden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl