Invoerstop door Schmallenbergvirus

Aangepast op

Rusland heeft de invoer van geiten en schapen uit Nederland, Duitsland en Belgiƫ stopgezet, omdat het Schmallenbergvirus in die landen is aangetroffen op boerderijen. Ook voeren de Russen geen vlees, embryo's en sperma meer in. Mexico heeft een invoerstop voor embryo's en sperma afgekondigd.

Het nieuwe virus werd eind vorig jaar ontdekt in Duitsland. Later werden ook Nederlandse en Belgische bedrijven getroffen. Het virus kan leiden tot misvormde en doodgeboren kalveren en lammeren. Het wordt overgedragen door kleine vliegjes, knutten.

Het virus is inmiddels op 66 Nederlandse bedrijven aangetroffen (.pdf). Doordat er dit jaargetijde niet of nauwelijks knutten zijn, denken experts dat dat aantal voorlopig zo zal blijven.

Onnodig

Staatssecretaris Bleker zegt dat een importverbod niet nodig is. Hij heeft zijn ambtgenoten in Rusland schriftelijk uiteengezet waarom ze het importverbod zouden moeten intrekken. Zo is de kans dat het virus wordt overgedragen aan een mens volgens experts bijzonder klein.

Rusland en Mexico zijn overigens geen grote afnemers van Nederlands vlees. Ook China overweegt een importstop in te stellen.