De autoriteiten in India zijn een onderzoek begonnen naar een vorm van tuberculose (tbc) die niet te behandelen lijkt met antibiotica.

In december 2011 publiceerde een groep Indiase artsen een artikel waarin twaalf tuberculosegevallen in Mumbai werden beschreven. Die waren veroorzaakt door een bacterie die volledig resistent is voor alle antibiotica, de zogenoemde TDR-TB, totally drug resistant tuberculosis.

Artsen kunnen dan alleen nog grote chirurgische ingrepen doen en aangedane organen wegsnijden of medicijnen geven die de verschijnselen verlichten.

Alarmbel

De Indiase regering heeft een team van medische experts naar Mumbai gestuurd om de zaak te onderzoeken.

Tegelijkertijd zegt het ministerie van Volksgezondheid dat de artsen in Mumbai "onnodig aan de alarmbel hebben getrokken". "De term TDR-TB wordt niet erkend door de Wereldgezondheidsorganisatie. Voorlopig houden we het op XDR-TB, extensively drug resistant TB."

Onderzoek

Doktoren in Mumbai zeggen dat ze sommige tbc-patiënten twee jaar lang hebben behandeld, zonder succes. Ook in Italië en Iran zijn gevallen gemeld van tuberculose die niet te bestrijden is met antibiotica.

Tuberculose is een infectieziekte die wereldwijd jaarlijks naar schatting anderhalf miljoen mensen het leven kost, vooral in ontwikkelingslanden. Dagelijks sterven duizend Indiërs aan tbc.

STER reclame