NOS NieuwsAangepast

Wikipedia uit protest op zwart

De Engelstalige versie van Wikipedia is voor een dag op zwart gezet. Vanaf 06.00 uur vanochtend is de encyclopedie 24 uur lang niet te bezoeken. Daarmee wil oprichter Jimmy Wales protesteren tegen plannen in de Verenigde Staten voor strenge anti-piraterijwetgeving.

Door de nieuwe wetgeving kunnen wereldwijd websites geblokkeerd worden, die materiaal aanbieden waar auteursrechten op rusten. Bijvoorbeeld het livestreamen van beschermd materiaal, zou een misdrijf worden voor de site waarop het staat.

De Stop Online Piracy Act (SOPA) wordt vandaag door het Amerikaanse Congres behandeld.

Geen Iran

Wikipedia vindt dat er geen censuur op het internet mag plaatsvinden, ook niet van overheden. Volgens de encyclopedie moet het internet vrij en open blijven.

Ook andere internetbedrijven als Google en Twitter maken zich zorgen over de Amerikaanse plannen, maar zij blijven voorlopig wel in de lucht. De Amerikaanse overheid moet volgens hen niet de macht krijgen om het internet te censureren "zoals in China en Iran".

De voorstellen hebben wel de steun van de film- en muziekindustrie en van softwareproducenten.

Huiswerk

Wales denkt dat ongeveer 25 miljoen mensen worden getroffen door het offline halen van Wikipedia. Hij waarschuwde studenten en leerlingen een paar dagen geleden: "Maak je huiswerk wat eerder".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl