NOS NieuwsAangepast

Opperrabbijn: homo's zijn ziek

Opperrabbijn Aryeh Ralbag van de Joodse Gemeente Amsterdam heeft een Amerikaanse verklaring getekend waarin staat dat homoseksualiteit een ziekte is, die kan worden genezen.

Ronnie Eisenmann, voorzitter van de Joodse Gemeente Amsterdam zegt in het Radio 1 Journaal dat hij het betreurt dat de opperrabbijn de verklaring "ook met zijn Nederlandse pet op" heeft ondertekend.

Ralbag verblijft het merendeel van zijn tijd in Amerika en komt af en toe over om te spreken over Joodse echtscheidingen of de spijswetten.

Geschrapt

Volgens Eisenmann zijn doet de verklaring geen recht aan de verhoudingen zoals die binnen de Joodse Gemeente in Amsterdam gelden. "Homo's zijn net als hetero's welkom en hebben dezelfde rechten en plichten. Iedereen moet zijn eigen invulling kunnen geven aan zijn geloof en geaardheid, daar hebben wij geen dogmatisch oordeel over."

Op verzoek van Eisenmann heeft de opperrabbijn de vermelding van Amsterdam in de verklaring geschrapt.

Toch zegt hij vanmiddag in de NRC dat hij verkeerd begrepen is. De oproep aan joodse homo's om in therapie te gaan is juist 'een boodschap van liefde'. Hij zegt de ophef niet te begrijpen. De rabbijn vindt dat de verklaring homo's juist hoop biedt.

Functie neerleggen?

Eisenmann wil nog geen uitspraken doen over de vraag of de opperrabbijn zijn functie in Amsterdam moet neerleggen. "Doordat hij zo weinig in Nederland is, is hij niet goed op de hoogte van de verhoudingen in de Joodse Gemeente, dat is hem aan te rekenen, maar wij als bestuur zijn ook schuldig. Wij hadden hem daarop moeten wijzen."

Ralbag komt binnenkort naar Nederland en dan zal er verder worden gesproken over de zaak.

Fractie neemt afstand

Kol Chadasj, grootste fractie in de Raad van de Joodse Gemeente Amsterdam, heeft in een persverklaring afstand genomen van het idee dat homoseksualiteit een ziekte is. De fractie vraagt de opperrabbijn zijn handtekening in te trekken en in gesprek te gaan met de Joodse Gemeenschap, inclusief de homoseksuele leden en het COC.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl