NOS NieuwsAangepast

Schippers: stop vergoeding homotherapie

Minister Schippers van Volksgezondheid wil dat er zo snel mogelijk een eind komt aan het vergoeden van een therapie voor christelijke homo's. De minister noemt het "bizar" dat deze therapie uit het basispakket wordt gefinancierd.

Regeringspartij VVD, gedoogpartij PVV en de oppositiepartijen PvdA, GroenLinks en D66 reageren ook verontwaardigd over de huidige vergoeding van de omstreden therapie.

Het gaat om een therapie van de organisatie Different, die een onderdeel is van de orthodox-christelijke Tot Heil des Volks. De therapie zou bedoeld zijn om de gevoelens van homo's te onderdrukken. De instelling zelf zegt zich niet te herkennen in deze suggestie.

'Bizar en zinloos'

"Bizar", zegt het VVD-Kamerlid Hennis-Plasschaert over de therapie van Different. "Dit kan niet. Hier moeten we mee ophouden." Ook oppositiepartij GroenLinks wil van minister Schippers van Volksgezondheid weten of de therapie uit het basispakket kan.

"Het is een zinloze therapie. Het is heel erg dat mensen niet kunnen zijn wie ze willen zijn. Het is kwakzalverij", zegt het GroenLinks-Kamerlid Van Gent.

Schadelijk

De PvdA vindt het onacceptabel dat een dergelijke therapie vergoed wordt. "Zo'n therapie verklaart homo's als ziek en dat kan echt niet", vindt het PvdA-Kamerlid Marcouch. D66 noemt de therapie "idioot en schadelijk".

Het CDA wil meer weten over de exacte inhoud van de therapie. "Als je leert om als homo steviger in je schoenen te staan, hebben wij er geen problemen mee", zegt het CDA-Kamerlid Van Toorenburg. "We vinden het wel raar als er geprobeerd wordt je aard te veranderen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl