1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
NOS NieuwsAangepast

OR COA wil Albayrak nog niet terug

Door redacteuren Hugo van der Parre en Bas de Vries

Nurten Albayrak kan voorlopig beter niet terugkeren als algemeen directeur van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). Dat schrijft de ondernemingsraad van het COA in een verklaring (.pdf) die vandaag naar alle medewerkers is gestuurd.

Alleen als Albayrak nog even thuisblijft, is "een onbelemmerde voortgang en zorgvuldige afwikkeling van de lopende onderzoeken" mogelijk, staat in de verklaring. De OR constateert "onrust" onder het personeel sinds de uitspraak van het Haags gerechtshof, dat vorige week bepaalde dat de directeur in maart weer aan het werk kan.

Albayrak staat sinds eind september op non-actief. In eerste instantie omdat zij tegenstrijdige informatie over haar salaris zou hebben gegeven; later om de onderzoeken niet te hinderen die momenteel worden verricht bij het COA. Het hof oordeelde echter dat die onderzoeken zo veel tijd kosten, dat het niet te verdedigen is om de schorsing nog veel langer voort te laten duren.

Vraagtekens

De OR van het COA zet daar dus vraagtekens bij. Volgens de personeelsvertegenwoordiging is de geconstateerde onrust onder het personeel niet alleen te verklaren uit de nieuwe gerechtelijke uitspraak, maar ook door een optreden van Albayrak vorige week in 'Pauw en Witteman'. Daarin hield ze onder meer vol dat de klachten over de onveiligheid binnen het COA voortkomen uit de voortdurende krimp en reorganisaties en niets te maken hebben met haar bestuursstijl.

Al met al is het volgens de OR "raadzaam dat Nurten Albayrak de resultaten van het onderzoek door de commissie Scheltema afwacht alvorens weer aan het werk te gaan". De Raad van Toezicht van het COA zou zich daarvoor moeten inzetten. "Voor de ondernemingsraad wegen de belangen van medewerkers en de continuïteit van de organisatie zwaarder dan individuele belangen."

De uitkomsten van het grote onderzoek naar onder meer de angstcultuur bij het COA worden eind maart of begin april verwacht. Minister Leers van Asiel heeft vorige week gevraagd het onderzoek te versnellen, maar volgens de onderzoekscommissie is dat onmogelijk.

In de eerste helft van februari al is wel een ander rapport klaar; dat van het onafhankelijke meldpunt dat de ondernemingsraad had ingesteld om personeelsleden de kans te geven hun hart te luchten over de werksfeer bij het COA. Intern is al bekend dat er bij het meldpunt in totaal meer dan 200 klachten zijn binnengekomen; het eindverslag moet duidelijk maken hoeveel daarvan over Albayrak gaan.

Correctie

Opvallend is dat de ondernemingsraad in de verklaring ook nog het gerechtshof corrigeert, dat in zijn vonnis ten onrechte meldde dat de OR na de uitzending van de NOS van september vorig jaar over Albyrak volledig achter de directeur was gaan staan. "De ondernemingsraad herkent zich hierin niet."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl