In Den Haag heeft minister De Jager een nieuw internationaal financieel tribunaal geopend. Het tribunaal, Prime Finance, doet uitspraak in conflicten over ingewikkelde financiële producten.

Het tribunaal beschikt over een panel van zo'n honderd rechters en experts. Het oordeelt over bijvoorbeeld ruzies over derivaten en rommelhypotheken.

Volgens secretaris-generaal Meijer van het tribunaal voorziet het in een grote behoefte. Afzonderlijke rechters vinden financiële zaken vaak complex of doen tegenstrijdige uitspraken. "Hier in Den Haag hebben we straks de expertise om ingewikkelde zaken wel te doorgronden", zegt Meijer.

Wederzijdse instemming

Prime Finance houdt zitting in het Academiegebouw pal naast het Vredespaleis. Prime staat voor 'Panel of Recognised International Market Experts'. Aan zo'n panel van 'erkende internationale marktexperts' bestaat grote behoefte, stellen de oprichters. Het lijkt slechts een kwestie van tijd voor de eerste zaak rond de Europese schuldencrisis wordt aangedragen.

Ruzie over derivaten, 'credit default swaps', of schimmige effectenhandel, Prime moet het gaan oplossen. Wel belangrijk om te onthouden: om een zaak in behandeling te nemen, vereist het tribunaal de instemming van beide partijen. Mogelijk kunnen in de toekomst ook consumenten zaken aandragen.

Neutrale locatie

Volgens Meijer kun je Prime wat betreft expertise vergelijken met het Internationaal Gerechtshof of het Internationale Strafhof. "Het was echter geen uitgemaakte zaak dat Den Haag als zelfbenoemde juridische hoofdstad van de wereld ook het tribunaal kreeg. Ook New York, Londen en Parijs waren in beeld."

Uiteindelijk kreeg Den Haag de voorkeur vanwege de neutrale locatie, de uitstraling van het Vredespaleis en de aanwezige faciliteiten.

STER reclame