We are many, we are Saab. Onder dat motto kwamen vanmiddag zo'n 1500 Saab-rijders bijeen op het voormalige vliegkamp in Valkenburg. Net als in 41 andere landen stonden ze er tijdens een ontmoeting stil bij het faillissement van hun favoriete automerk.

Het Zweedse Saab werd een maand geleden failliet verklaard, nadat de Nederlandse zakenman Victor Muller twee jaar lang had geprobeerd het merk te redden. Muller had het merk voor een relatief prikje gekocht van General Motors. Die groep wilde het Zweedse merk opdoeken, omdat het al een aantal jaren verlies draaide.

Laatste snik

In januari 2010 werd Muller als een held onthaald door de Saab-medewerkers in Trolhättan. Ondanks zijn gefaalde pogingen om het merk er bovenop te krijgen, werd hij vandaag ook op applaus onthaald in Valkenburg.

"Het is alles behalve voorbij met Saab. U kunt er volledig van verzekerd zijn dat ik me tot mijn laatste snik zal inzetten om het merk in een veilige haven te leiden", sprak hij de verzamelde Saab-rijders in Valkenburg toe. "Als je een evenement ziet als hier, besef je wat een ongehoorde supportersbasis dat merk heeft en hoe jammer het is dat dat merk teloor is gegaan."

Muller wilde Saab redden met Chinees geld, maar dat stootte op een veto van oud-eigenaar General Motors. De Saabs die tot begin vorig jaar van de band rolden, maakten namelijk nog gebruik van GM-technologie. Die dreigde door de overname in Chinese handen te komen, en dat zag men in Detroit niet zitten.

Bezeten

"Maar het is nog niet over. Saab-rijders zijn allemaal een beetje anders; zijn allemaal een beetje bezeten, en ik ook", zei Muller vanmiddag in een gesprek met de NOS. Anders had ik het ook nooit gedaan, twee jaar geleden."

"Ik ben nog als een bezetene aan het werk om te kijken of we een oplossing kunnen vinden voor Saab. Er zijn zeer serieuze partijen uit Turkije en India. En ik heb er alle hoop op dat we een partij kunnen vinden die Saab wil doorstarten."

Saab-rijders hoeven zich intussen weinig zorgen te maken over het onderhoud van hun auto, want het bedrijf dat onderdelen levert, Saab Parts, is niet failliet en heeft nog een grote voorraad.

STER reclame