In de Roemeense hoofdstad Boekarest is de oproerpolitie opnieuw slaags geraakt met anti-regeringsbetogers. Duizenden mensen waren voor de vierde dag op een rij de straat opgegaan om te demonstreren tegen de bezuinigingen van de regering.

Zeker zes mensen raakten gewond, toen de politie de menigte uiteen probeerde te drijven met traangas. Een van de demonstranten heeft korte tijd in brand gestaan.

Ook gisteren was het onrustig in Boekarest. Enkele tientallen betogers gooiden na een urenlang protest met stenen naar de politie, die traangas gebruikte om de menigte uiteen te drijven. Zeker negen mensen raakten gewond, onder hen ook politieagenten. Dertig mensen zijn gearresteerd.

Gezondheidszorg

De betogers zijn kwaad op de regering van president Basescu en eisen zijn aftreden. Het zijn de hevigste protesten tegen president Basescu sinds hij in 2004 aan de macht kwam.

Aanleiding voor de protesten zijn de hervormingen van de gezondheidszorg in het land. De privatisering die Basescu wil doorvoeren stuit op veel verzet.

Basescu heeft inmiddels al gezegd dat de omstreden hervormingen van de baan zijn. Toch houden de protesten aan. De Roemeense regering is bijeengekomen in een spoedberaad om te praten over de protesten.

STER reclame