Een Britse student mag worden uitgeleverd aan Amerika vanwege het overtreden van copyrightregels, zo heeft een Britse rechter bepaald. De 23-jarige jongen verloor een rechtszaak tegen uitlevering. Als hij schuldig wordt bevonden, kan hij tien jaar de Amerikaanse cel indraaien.

Richard O'Dwyer, een ict-student, bouwde in 2010 een website met links naar illegale kopieën van films en televisieseries. TVShack hoorde op het hoogtepunt bij de 1800 bestbezochte websites ter wereld, O'Dwyer zou toen per maand 18,000 euro hebben verdiend. De Brit zegt zelf nooit verwacht te hebben dat zijn website zo populair zou worden.

Verdediging

De verdediging van O'Dwyer zegt dat hij niet vervolgd kan worden omdat zijn website zelf geen illegaal materiaal bevatte. Zijn advocaat vergelijkt het met Google, waarop mensen ook naar films en tv-series kunnen zoeken. De student zou ook nooit Amerikaanse servers hebben gebruikt.

Opmerkelijk is dat de Britse justitie heeft besloten O'Dwyer niet te vervolgen omdat hij geen Britse wetten zou overtreden. De Amerikaanse justitie denkt dus wel voldoende reden te hebben om de student te kunnen vervolgen voor het overtreden van de auteursrechten.

Waarschijnlijk gaat O'Dwyer in beroep tegen de uitspraak.

STER reclame