NOS NieuwsAangepast

Joran van der Sloot krijgt 28 jaar cel

Joran van der Sloot moet voor de moord op de Peruaanse studente Stephany Flores 28 jaar de cel in. Ook moet hij een schadevergoeding betalen van bijna 60.000 euro. Dat heeft de rechter in Lima geoordeeld. Het Openbaar Ministerie had 30 jaar geëist.

De 24-jarige Nederlander gaf deze week toe dat hij de 21-jarige studente in mei 2010 heeft omgebracht en haar geld, creditcards en auto heeft meegenomen.

Volgens de rechters was de aard van het vergrijp zo wreed, dat besloten is hem zwaar te straffen. Het voorlezen van het vonnis duurde bijna twee uur. De Nederlander denkt er nog over na of hij in hoger beroep gaat.

Geen mededogen

Van der Sloot hoopte door zijn schuldbekentenis een lagere straf te krijgen. Volgens zijn advocaat heeft hij spijt van zijn daad, maar de rechters gingen daar niet in mee.

Ook de familie van Flores heeft geen mededogen. Die liet woensdag weten Van der Sloot het liefst levenslang achter de tralies te zien verdwijnen. "We zullen het nooit accepteren als hij een straf van 20 jaar krijgt", zei een advocaat toen. Vandaag liet de familie weten vrede te hebben met de straf van 28 jaar.

Toch kan het zijn dat Van der Sloot bij goed gedrag maar eenderde van zijn straf hoeft uit te zitten. In dat geval zal hij over een kleine 10 jaar vrijkomen. Toch verwachten niet veel Peruanen dat er een rechter zal zijn die het aandurft om Van der Sloot dan al te laten gaan.

Woede-uitbarsting

Flores en Van der Sloot kwamen elkaar eind mei 2010 tegen in een casino in Lima en brachten samen de nacht door. De volgende ochtend werd het levenloze lichaam van Flores in de hotelkamer van Van der Sloot teruggevonden.

Volgens zijn advocaat ging het om doodslag, omdat Van der Sloot beweerde dat hij Flores heeft gewurgd in een woede-uitbarsting. Hij had haar betrapt terwijl zij aan het rondneuzen was op zijn laptop naar informatie over de vermiste Amerikaanse Natalee Holloway. Van der Sloot vluchtte na zijn daad naar buurland Chili, maar werd na een klopjacht gearresteerd en uitgeleverd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl