NOS NieuwsAangepast

ISS wijkt uit voor ruimteschroot

Het internationale ruimtestation ISS met de Nederlandse astronaut André Kuipers aan boord, voert vandaag een manoeuvre uit om ruimteschroot te ontwijken. Er vliegt een stuk van een oude satelliet richting het ISS.

Om een botsing te vermijden, worden de motoren van de Zvezda-module korte tijd aangezet. Het stuk ruimteschroot heeft een doorsnee van slechts 10 centimeter, maar kan een ravage aanrichten.

Vorig jaar juni moest de bemanning van het ISS zich halsoverkop terugtrekken in de twee Sojoez-capsules. Toen vloog een stuk ruimteschroot rakelings langs het ruimtestation.

Voordeel

De uitwijkmanoeuvre van vandaag heeft een bijkomend voordeel. Het station had toch een zetje nodig om weer in een hogere baan om de Aarde te komen. Door die 'reboost' komt het ISS in de goede positie voor de koppeling met een Russisch Progress-vrachtschip met voorraden later deze maand.

De uitwijkmanoeuvre van vandaag begint om 17.10 uur Nederlandse tijd. Saillant detail: het is de dertiende keer dat het station moet uitwijken voor ruimtepuin, en die vindt toevallig ook nog plaats op vrijdag de dertiende.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl