NOS NieuwsAangepast

Politiebond ACP stapt uit het CNV

De politiebond ACP splitst zich op 1 juli af van de vakcentrale CNV. De ACP zegt dat de bond in de centrale te weinig te zeggen heeft om invloed te kunnen uitoefenen.

Volgens voorzitter Van de Kamp hebben de bondsraad en de ledenvergadering van zijn organisatie bijna unaniem besloten om uit de centrale te stappen.

Naar zijn mening komen specifieke belangen van de politie in het CNV te weinig aan bod. "Voor sommige beroepsgroepen heb je een aparte benadering nodig. Dat vraagt om een gedifferentiëerde benadering. We hebben geprobeerd dat tot stand te brengen, maar dat is niet gelukt."

De instemming van de vakcentrale met het pensioenakkoord is daar een voorbeeld van. "Dat was een druppel in een hele grote emmer", zegt Van de Kamp. "Onze achterban heeft nu gezegd: het is genoeg, we gaan onze eigen koers varen."

Meerderheid

Voorzitter Smit van het CNV zegt dat het gesprek met de ACP wat hem betreft nog gaande is. "Die club hoort bij het CNV."

Volgens Smit krijgen de aangesloten bonden alle ruimte om op te komen voor de specifieke belangen van de beroepsgroepen. "Ik bemoei me bijvoorbeeld niet met de politie-cao, maar voor sectoroverstijgende onderwerpen moet je beslissen met een meerderheid van stemmen."

Het is niet goed dat de vakbeweging versplintert in kleine groepen, zegt Smit, want dan is er geen podium meer voor zaken die alle beroepsgroepen aan gaan.

Niet het einde

De militaire vakbond ACOM denkt erover om zich ook af te splitsen van de christelijke vakcentrale. Het CNV zou daarmee twee van zijn negen bonden verliezen en daarmee 36.000 van de ongeveer 300.000 leden kwijtraken.

Bij de FNV leidde de pensioendiscussie tot het uiteenvallen van de organistie in zijn huidige vorm. Er wordt gewerkt aan de oprichting van een nieuwe beweging. Smit benadrukt dat het opstappen van de ACP en mogelijk ook van de ACOM niet het einde van zijn vakcentrale betekent.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl