NOS NieuwsAangepast

Schippers gecharmeerd van 'magneetziekenhuis'

Minister Schippers van Volksgezondheid is gecharmeerd van zogenaamde magneetziekenhuizen. Dat zijn ziekenhuizen die verpleegkundigen 'als een magneet' aan zich weten te binden.

Op dit moment is Schippers in de Verenigde Staten op werkbezoek, waar zij het Stanford University Medical Center bezocht, een magneetziekenhuis in Palo Alto in Californië. In dat ziekenhuis werken verpleegkundigen mee in alle lagen van de organisatie, ook in het management.

Het voordeel daarvan zou zijn dat verbeteringen in de zorg vanaf de werkvloer tot stand komen. Ook hebben verpleegkundigen meer zeggenschap en meer verantwoordelijkheid dan in andere ziekenhuizen. Verpleegkundigen hebben op die manier meer arbeidsvreugde.

Excellent

Het Stanford University Medical Center is één van de 41 magneetziekenhuizen in de Verenigde Staten. Sinds 1983 kunnen ziekenhuizen in de VS het predikaat 'magneet' krijgen van het American Nurses Credentialing Center. In die ziekenhuizen willen verpleegkundigen graag werken en er wordt excellente zorg geleverd.

Eén op één

Schippers denkt niet dat het zinvol is om het model één op één over te nemen. "Maar er zit voor ons heel veel waardevols in. Patiënten en verpleegkundigen hebben er beiden baat bij", zegt Schippers.

De minister wil samen met Nederlandse organisaties in de zorg bekijken welke elementen wel in Nederland toepasbaar zijn.

Momenteel loopt al een experiment met dit systeem in een aantal ziekenhuizen en verpleeg-en verzorgingshuizen in Nederland.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl