NOS NieuwsAangepast

Joran van der Sloot bekent schuld

Joran van der Sloot is schuldig aan de dood van Stephany Flores. Dat heeft de 24-jarige Nederlander bekend bij de rechter in Peru.

"Ik heb mijn daad vanaf het begin altijd eerlijk opgebiecht", zei Van der Sloot. "Ik heb echt spijt van wat ik heb gedaan."

Na zijn arrestatie anderhalf jaar geleden bekende Van der Sloot al dat hij de jonge vrouw had gedood, omdat ze informatie over de zaak-Holloway op zijn laptop zou hebben gevonden. Later trok hij die verklaring weer in.

Minder straf

Joran van der Sloot wordt ervan verdacht dat hij op 30 mei 2010 de 21-jarige studente Stephany Flores heeft vermoord. Het Openbaar Ministerie in Peru eist 30 jaar cel.

Van der Sloot hoopt door de schuldbekentenis eerder vrij te kunnen komen. Volgens zijn advocaat heeft hij goed meegewerkt met justitie en heeft hij spijt van zijn daad. "Dat verdient strafvermindering", zei de raadsman.

Drie medeverdachten zeiden onschuldig te zijn. Ze zaten naast Van der Sloot in de rechtszaal, omdat ze hem geholpen zouden hebben met ontsnappen naar Chili.

Familie Flores

De advocaat van de familie Flores zei na afloop van de zitting dat de schuldbekentenis van Van der Sloot niets voorstelt. "Hij heeft nog steeds niet gezegd hoe en onder welke omstandigheden hij haar heeft gedood. Bovendien valt de medewerking ook wel mee, want in het begin heeft hij het onderzoek enorm gefrustreerd."

"We zullen het nooit accepteren als hij een straf van 20 jaar krijgt", zei de advocaat.

Uitspraak

Afgelopen vrijdag begon de rechtszaak tegen de Nederlander. Na een zitting van ongeveer een uur vroeg Van der Sloot meer bedenktijd op de vraag van de rechter of hij schuldig of onschuldig pleitte. Hij moest daar nu antwoord op geven.

De aanvang van de zitting van vandaag liep vertraging op, doordat sommige advocaten nog niet in de rechtbank aanwezig waren. Volgens de rechters was het druk in Lima vanwege demonstraties.

De rechtbank in Lima doet aanstaande vrijdag om 16.00 uur Nederlandse tijd uitspraak.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl