NOS NieuwsAangepast

Pakistan: speculaties over coup

Het Pakistaanse leger heeft premier Gilani gewaarschuwd voor "ernstige gevolgen" nadat die chef-staf Kayani en chef Pasha van de inlichtingendienst beschuldigd had van staatsgevaarlijke activiteiten. In Pakistan wordt al over een coup van het leger gespeculeerd.

De spanning tussen regering en leger is verder opgelopen na het ontslag van de secretaris van Defensie, een vertegenwoordiger van het leger binnen de regering.

De legertop was woedend over een verzoek om hulp van de regering aan de VS bij het beteugelen van de generaals. Chef-staf Kayani bestempelde dat verzoek als een samenzwering tegen het leger.

Burgerregering

De burgerregering van Gilani kwam in 2008 aan de macht, nadat generaal Musharraf door het hooggerechtshof gedwongen werd af te treden als president. Musharraf leidde een door het leger gedomineerde regering.

Sinds de burgerregering aan de macht is, zijn er spanningen met het leger.

Pakistan wordt internationaal scherp in de gaten gehouden. Politieke waarnemers beschouwen het land als een failed state. Pakistan bezit kernwapens en wordt door de Amerikanen gezien als cruciale partner in de strijd tegen al-Qaïda en de Taliban in Afghanistan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl