Duitse economie groeit 3 procent

time icon Aangepast

De Duitse economie heeft zich vorig jaar bijna net zo sterk ontwikkeld als het jaar daarvoor. De groei was 3 procent tegen 3,7 procent in 2010.

De groei werd vooral bereikt in de eerste helft van het jaar en werd gestimuleerd door de aanhoudende vraag naar Duitse producten in Azië en Brazilië. De export groeide met ruim 8 procent.

Ook de Duitse huishoudens laten het geld rollen. De consumentenbestedingen stegen met 1,5 procent, de grootste stijging in 5 jaar. Dat is niet alleen goed voor de binnenlandse industrie en de detailhandel, maar ook voor het buitenland: de import nam toe met ruim 7 procent.

Schuldencrisis

Toch wordt ook de Duitse economie steeds meer geraakt door de Europese schuldencrisis, de bezuinigingen en dalende vraag in het buitenland. In het laatste kwartaal van vorig jaar kromp de economie met 0,25 procent.

Volgens het Duitse bureau voor de statistiek zal dit jaar de economie verder vertragen. In december waarschuwde de Bundesbank al voor een vertraging van de Duitse economische groei naar 0,6 procent in 2012. Dan moet de schuldencrisis niet verergeren, anders zou de economie nog verder terugvallen.

Maximum

Duitsland is de grootste en sterkste economie in Europa, vier keer zo groot als de Nederlandse. Met 3 procent groei over 2011 steekt het land met kop en schouders boven de rest uit. Omliggende landen profiteren van de Duitse groei en ons land drijft er zelfs op, want een kwart van onze export gaat naar de oosterburen.

Dankzij de gegroeide economie is het Duitse begrotingstekort in 2011 gezakt naar 1 procent, daar waar andere landen worstelen met tekorten van 4 procent of meer.

In 2009 en 2010 kwam het tekort nog uit boven het maximum van 3 procent dat volgens Brussel is toegestaan. Eind november schatte het ministerie van Financiën het Nederlandse begrotingstekort over 2011 op 4,5 procent.

STER Reclame