NOS NieuwsAangepast

Geen hogere inflatie door euro

Door financieel redacteur André Meinema

De inflatie in ons land is sinds de invoering van de euro gemiddeld uitgekomen op minder dan 2 procent. Het is het laagste percentage over een tienjaarsperiode sinds de Tweede Wereldoorlog. Dat concludeert het Centraal Bureau voor de Statistiek door de prijsstijgingen van de voorbije decennia op een rijtje te zetten.

Nederland behoort in Europa tot de drie landen met de laagste inflatie. Duitsland gaat voorop met 1,68 procent, gevolgd door Finland met 1,76 procent. Nederland staat op de derde plaats met 1,89 procent.

In de tien jaar dat ons land de euro heeft, bewoog de inflatie zich stabiel tussen de 1 en 2 procent. De gemiddelde inflatie in de tien jaar voor de invoering van de euro bedroeg 2,61 procent. In de decennia daarvoor was het verloop een stuk grilliger, onder meer in de jaren 70 door de oliecrisis, toen de inflatie opliep richting de 10 procent. De recessie in de jaren 80 zorgde weer voor dalende prijzen.

Gevoelsinflatie

Op 1 januari was het tien jaar geleden dat de euro werd ingevoerd. Veel mensen vinden dat het leven door de komst van de euro veel duurder is geworden. Maar De Nederlandsche Bank heeft dit altijd ontkend en noemt het verschijnsel gevoelsinflatie. Ook uit aankoopbonnetjes van toen en nu blijkt dat we voor onze dagelijkse boodschappen nauwelijks meer kwijt zijn. Hetzelfde bleek uit onderzoek in België door de VRT.

De enige hik in de prijzen voor levensonderhoud was in 2001. De inflatie bedroeg dat jaar maar liefst 4,5 procent. Dat wordt toegeschreven aan de verhoging van de btw en andere belastingen. Ook de prijzen voor gas en licht, kleding en voedsel lieten toen een sterke stijging zien. Daarnaast verdenken sommigen het bedrijfsleven, de winkeliers en de horeca ervan in de aanloop naar de euro snel nog de prijzen te hebben verhoogd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl